• Black cabinetry and counter tops. Set in front is a black island and timber benchtop with black stools.

Carrickalinga New Contemporary Kitchen

The clients are heavily involved in the food and wine industry and enjoy cooking and entertaining on a regular basis. They were after a long galley kitchen with great functionality and plenty of space for entertaining, particularly around the island bench. Plenty of storage with appliances hidden away, leaving clear bench tops and enabling them to have a minimalistic and streamline look. Wanted to incorporate a Jarrah timber feature and use a dark colour palette to blend with concrete floor.

The clients wished for their kitchen design to include:

  • Soft close draws and cupboards throughout kitchen for a user friendly and quiet kitchen.
  • Vertical white melamine divisions in one of the island bench cupboards for storing baking trays, cake trays and chopping boards.
  • Good lighting was vital for the whole kitchen. In particular the clients wanted task lighting over the cook top and the sink area. Incorporating a window splash back as well as a window above the overhead cupboards to ensure the main room was well lit.
  • An extra height mixer tap was important to allow for large pots and pans to fit underneath the easily.
  • Dark appliances sink and tap were used to integrate with the dark colour palette.

Type: New Build

Style: Dark & Moody Contemporary

Price Guide: 30-35K*

Location: Starfish Court, Carrickalinga

Specifications: View all

* Includes cabinets, tops and splashbacks together with design, supply and installation. Appliances and plumbing / electrical trades are excluded.

“It is a great space, with serviceability, functionality and naturally it is stylish and elegant… it’s an entertainer’s dream.” 

Design Obstacles

  • The range hood was the main obstacle, as the client required a window above the overhead cupboard meaning the flue couldn’t be ducted through the roof
  • Minimal handles as this could affect streamline look
  • Clients were torn between the gloss and satin finish on their 2pac doors as gloss is easier for cleaning but preferred the satin finish
  • Concerns for food splatters on window splash back

Design Solutions

  • The flue was ducted horizontally through the overhead cupboards to avoid obscuring the window above
  • Recessed / Push to open overhead cupboards and drawers were used to achieve clean lines
  • Clients decided on satin 2pac finish as they believed this would tie in with the rest of the house and their furniture, they are thrilled with its appearance
  • Made cupboards a special depth of 700mm to create distance between cook top and splash back

The customers are thrilled with their kitchen, whilst it is streamline and minimalistic, it is very warm and welcoming and quite a dramatic and stunning centerpiece in their home.

The various materials harmonize with the concrete floors to give a refined yet striking and spacious feel perfect for hosting plenty of friends and family.

Other Recent Projects

View some of our other projects to find even more inspiration for your next kitchen.

Need some help or inspiration for your own new kitchen or renovation?